Victimele violenţei domestice vor putea beneficia de locuinţe sociale

Guvernul a aprobat, joi, modificarea normelor metodologice de aplicare a legii locuinţei, stabilind, printre altele, că autorităţile administraţiei publice locale vor avea responsabilitatea de a comunica numărul locuinţelor şi gradul de ocupare a acestora, iar de locuinţele sociale sau de necesitate vor putea beneficia şi victimele violenţei domestice.

Potrivit unui comunicat al Executivului, actul normativ prevede că se va include în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale a responsabilităţii de a comunica numărul locuinţelor şi gradul de ocupare a acestora.

Criteriile în baza cărora se repartizează locuinţele sociale vor avea în vedere inclusiv apartenenţa solicitanţilor la un grup vulnerabil, definit potrivit Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, expuşi riscului de excluziune socială şi marginalizare.

În procesul de soluţionare a cererilor privind repartizarea unei locuințe sociale se va ţine cont de principii precum: transparenţă în procesul de acordare a locuinţelor sociale; prevenirea şi combaterea sărăciei; prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială; revenirea şi combaterea segregării; nediscriminare; egalitate de şanse„, mai prevede actul normativ, conform sursei citate.

Totodată, hotărârea stabileşte ca în cazul victimelor violenţei domestice în care soţii au demarat procedura lichidării comunităţii, partajul bunurilor comune şi regularizarea datoriilor, durata contractului de închiriere pentru locuinţele sociale nu poate depăşi data finalizării partajului prin una dintre modalităţile prevăzute de lege, iar în cazul victimelor violenţei domestice în care a fost emis ordin de protecţie provizoriu de poliţist şi/sau ordin de protecţie emis de instanţa judecătorească durata contractului de închiriere pentru locuinţele de necesitate nu poate depăşi durata ordinelor de protecţie menţionate anterior„, mai precizează Guvernul.