Vrei să slăbești? Somnul este soluția!

Coordonatorul celui mai amplu studiu pe această temă, în care au fost monitorizate timp de 16 ani circa 70.000 de femei de vârstă mijlocie, Sanjay Patel, doctor în medicină, de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland (Statele Unite), confirmă existența unei legături între somn și greutate. El precizează însă că sunt mai multe ipoteze care ar putea explica modul în care lipsa somnului duce la creșterea greutății. Observațiile echipei sale exclud, însă, ipoteza că oboseala indusă de lipsa somnului ar reduce nivelul hormonilor care controlează senza­ția de sațietate și crește nivelul hormonilor care dau senzația de foame, deoarece s-a constatat că femeile care dorm insuficient se pot îngrășa chiar dacă mănâncă mai puțin și fac mișcare.

Lipsa somnului

Chiar și în cazul persoanelor tinere și sănătoase, un deficit de somn de 3-4 ore pe noapte în decurs de o săptămână scade capacitatea organismului de a metaboliza car­bo­hidrații și glucoza. În schimb, cresc nivelul de insulină și gradul de acumulare a grăsimii corporale. Nivelurile de insulină au crescut chiar până la valori asociate prediabetului. De asemenea, somnul insuficient determină scăderea nivelului de leptină, hormonul care reglează senzația de foame, ceea ce face ca organismul să simtă nevoia de alimente bogate în carbohidraţi.

Ce recomandă medicii?

Medicii recomandă 7-8 ore de somn zilnic în cazul persoanelor adulte, iar somnul de noapte este cel mai important. Numărul de ore de somn recomandat de specialiștii în domeniu este însă mai mare în cazul copiilor și al adolescenților. Bebelușii au nevoie de cele mai multe ore de somn, în primul an de viață fiind necesare până la 16 ore zilnic, ajungând ca în adoles­cență acest necesar să fie de 8-10 ore zilnic.